Semantik Makale Nedir? - Cem Yurtseven
İnternet & Teknoloji

Semantik Makale Nedir?

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda; semantik makale nedir, semantik makale nasıl yazılır, arama motorlarında sadece içerikle üst sıralara çıkılır mı gibi konularda çeşitli bilgiler vermek istiyorum. Sessiz ve sakin bir ortam yarattıysanız, buyrun yazının devamına.

Semantik makale ne demek?

İlk olarak bundan bahsedeyim. Sadece internet sitesi sahiplerinin ya da makale yazarlarının bildiği bir kavramdır aslında. Hatta bu saydığım kişilerin de sadece %10’u bu tabirden haberdardır desem yalan olmaz. Çünkü seo dediğimiz arama motoru optimizasyonu ile haşır neşir olan ve yabancı dilde araştırmada bulunan kişiler bunun farkındadır. Ha, bir de bu kişilerin bilgi paylaşımı yaptığı kişisel bloglardan, R10.net, iyinet.com, wmaraci.com gibi webmaster sitelerinden bu tabiri bilenler vardır.

Semantik makalenin ne anlama geldiğini öğrenmeden önce, dilimize İngilizceden Semantic olarak giren ve Türkçede semantik olarak kullandığımız kelimenin anlamından bahsedeyim.

Semantik, kelime anlamı olarak anlambilimsel demektir.

Anlambilimsel ( Semantik ): Dilbiliminin anlamla ilgilenen; sözcüklerin, öbeklerin, cümlelerin anlamını inceleyen dalı olan anlambilim sözlü veya yazılı bir dil öğesini bir anlamla ilişkilendiren her tür ifadeyi konu edinir. Nesneler ve onları karşılayan sözcükler arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar çok eskiye gider.

Semanties (anlambilimi) sözcüğü, Yunanca semaphore’de de bulunan sema “sign” (gösterge)den gelir. Dilbiliminin bölümlerinden birini, anlam incelenınesini anlatan teknik bir terim olarak semanties, böyle bir bilim dalı gereksinmesi aşağı yukarı 60 yıl daha önceden kabul edildiği halde, ilk kez 1883’te Fransız dilbilimcisi Michel Breal tarafından kullanılmıştır. Zamanla terimin çevresinde belirli bir terminoloji kargaşası doğmuştur. Bu, iki yanlı bir belirsizliğe dayanır. Birincisi, semanties sözcüğünün kullanılışı dilbilimi ile sıınrlanmamıştır. Bir de, genel gösterge kuraıllinın dallarından birini oluşturan, göstergeler arasındaki ilişkilerle ve bunların simgeledikleriyle uğraşan, “felsefe” anlambilimi” vardır. Felsefe – anlambiliıninin, soyutlamaların rasgele kullamhşım ve öteki dil yozlaşmalarım ortadan kaldırmayı amaçlayan; Korzybski, Chase, Hayakawa ve başkalarınca ele alınan, “genel anlambiliınİ” gibi bir pratik uzantısı da vardır. Bu deneme salt dilbilimsel anlambilimi ile uğraşacaktır. (1)(2)

Kafanız karıştı değil mi 🙂 Aslında bu bilgileri vermek istemiyordum. Çünkü sadece burada yazan tanımlara odaklanırsanız, bu işi öğrenmekten vazgeçebilirdiniz. Yine de ek bir bilgi olması açısından vereyim dedim. Şimdi anlaşılır şekilde konuyu anlatıyorum 🙂

Semantik makale dediğimiz olay, anahtar kelime ya da anahtar kelime öbeğini bir bütün olarak ele almaktır. Yani anahtar kelimenin bütün türevlerini, makale içerisinde geçirmektir.

Semantik Makale Nedir

Yine kafanız karıştı değil mi? İlk başta benim de öyle olmuştu 🙂 İçiniz rahat olsun.

İsterseniz, birkaç örnekle durumu daha anlaşılır hale getireyim.

Anahtar kelimemiz ” Cilt bakımı ” olsun. Cilt bakımı hakkında bir makale yazmadan önce, birkaç küçük araştırma yapmamız gerekiyor. Sırasıyla bu aşamalardan bahsedeceğim ( İçinizden, ” Ulan söyleyecesen söyle artık, adamın canını sıkma ” dediğinizi duyar gibiyim ). Fakat o kadar kolay değil 🙂

Kelime analizi için Google Adwords ya da Ubersuggest gibi araçları kullanabilirsiniz. Fakat ben bunları bilmiyorum, bunlarla uğraşamam diyorsanız, %100 karşılamasa da, Google arama motorunu kullanabilirsiniz. Benim gibi bu işi biraz daha profesyonel yapmak isterseniz, semantik kelime analizi yapan programlar kullanabilirsiniz. Benimle bu programı paylaştığı için Alper Özyılmaz ( R10 aLKaDraZ) ‘a çok teşekkür ederim 🙂 Lütfen kendisine mesaj yazmayın bu konuda. Zira bizim onunla tanışıklığımız oldukça eskiye dayanır.

Neyse arkadaşlar ( Yav bu arkadaşlar dediğimde, hep Youtube kanalı olan ergenler gibi hissediyorum kendimi de neyse ), lafı çok uzatmadan, Google arama motorundan nasıl kelime ve kelime grubu bulacağınızdan bahsedeyim.

Semantik Makale Nedir

İlk olarak Google‘yi açalım ve anahtar kelimemiz olan ” Cilt bakımı ” yazalım.

Semantik analiz 1
Semantik analiz 1

Anahtar kelimemizi yazdığımızda, gördüğünüz gibi hemen alt kısımda bazı sonuçlar çıktı. Bu sonuçlar, insanların ” Cilt bakımı ” hakkında en fazla yaptığı aramalardır. Bunları bir kenara not edelim.

Daha sonra, sayfanın en alt kısmında yazan bazı kelime gruplarını göreceksiniz.

Semantik analiz 2
Semantik analiz 2

Bunlar da kullanıcıların yaptığı diğer aramalardır. Bunları da bir kenara not edin.

Tabii ki sadece bunlarla sınırlı değil. Eğer elinizde semantik kelime analizi yapacak bir programınız yoksa, yukarıda saydıklarımız size sadece yol gösterecektir. Gerisi sizin araştırma ve düşünce gücünüze bakar.

Semantik Makale Nedir

Peki bu araştırma ve düşünce gücünden kasıt nedir?

Google, ” İnsanlara faydalı olmak ” prensibinden yola çıkan bir arama motorudur. Fakat adı üstünde bir motor 🙂 Bu siteleri ya da makaleleri inceleyen bir insan yok. ” Google botları ” dediğimiz bir sistemle bu siteler taranıyor. Yani aslında her şey bir algoritmadan ibaret. Google Botları yerine bazen Google Örümcekleri tabirini kullanırız. Nasıl ki örümcekler devamlı dolaşıp ağ yaparlar, Google’de bu şekilde siteleri gözden geçiriyor. Sitelerin içerdiği makalelerin semantik prensibine ne derece uyduğu, site otoritesinin ne kadar fazla olduğu, farklı siteler tarafından ne kadar tavsiye edildiği ( Backlink ) gibi kıstasları değerlendirip, ona göre bir sıralama belirliyor.

Anahtar kelimemiz ” Cilt bakımı ” idi. Gözünüzü kapatın ve bir an düşünün. Cilt bakımı denildiğinde aklınıza hangi kelimeler geliyor? Yüz, ten, deri, doğal, zararsız, maske, salatalık, yoğurt, temizleme, yıkama, durulama, makyaj, göz, yanak, dudak, vücut, çatlak, kuru cilt, yağlı cilt vs.. En azından benim aklıma bunlar geliyor 🙂 İşte sizin de aklınıza gelen bu kelimeler, semantik makale içerisinde kullanmanız gereken kelimelerdir.

Semantik makale nasıl yazılır?

Semantik ( Semantic ) makalenin nasıl yazılacağı konusunda bilmeniz gerekenlerin bir çoğunu yukarıda belirttim. Eklemek istediğim sadece birkaç nokta var.

Birincisi, makalenizde mutlaka alt başlıklar kullanın. Anahtar kelime ile ilgili en çok aranan başlıkları, siz de makalenizde alt başlık olarak kullanın. ” Cilt bakımı ” anahtar kelimesi ile kullanabileceğiniz alt başlıkları şu şekilde örneklendirebiliriz;

  • Cilt bakımı nedir
  • Cilt bakımı nasıl yapılır
  • Cilt bakımı yaparken nelere dikkat etmeliyiz
  • Doğal cilt maskeleri

gibi.

Kısaca özetlemek gerekirse; Bir internet sitesinde yer alan bir içeriğin üst sıralara çıkmasını istiyorsak, o içerikle alakalı olan birçok kelimeyi yazı içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Piyasada tonlarca sayıda yer alan ” Seo uyumlu makale ” tabirine bir çizik atmamız gerekiyor. Çünkü bu tür makaleler, anahtar kelimeyi zibilyon kere kullanarak, okuyucuyu sıkmaktadır. Asıl önemli olan, ziyaretçi odaklı içerik hazırlamaktır.

————————————–

Not 1: Bu makale, semantik makale nasıl yazılır konusunda bilgi vermenin yanında, ” Semantik makale nedir ” aramasında Google’de 1. sırayı almak için yazılmıştır.
Not 2: Bu kelimede şu an 1. olan com uzantılı semantikmakale alan adını, 2016 yılında ilk ben almıştım. Fakat zaman yetersizliğinden ilgilenemedim ve boşa düştü. Uyanık bir arkadaşımız da kayıt edip, bir web sitesi kurmuş 🙂 Şaka bir yana kendisini tebrik ederim.
Not 3: Semantik makale yazmak her yiğidin harcı değildir. Eğer bu tarz bir yazı yazıyorsanız, 100 kelimesi 10 TL’den aşağı almamalısınız. Çünkü sadece tek bir makaleyi yazmak, en az 3-4 saat tutuyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

https://cialgetusa.com/