Dijital Teknoloji Nedir?
Dijital Teknolojinin ne anlama geldiğini, dijital teknoloji örneklerini ve dijital teknolojinin kapsama alanında neler bulunduğunu makalemde bulabilirsiniz.

Dijital Teknoloji Nedir; diye merak edip bu makaleye geldiyseniz, çok ilginç bilgiler okuyacağınızın garantisini veriyorum 🙂 Özellikle yabancı kaynaklardan derlediğim makaleye mutlaka göz atın.
İçindekiler
Dijital Teknoloji Nedir Ne Değildir?
Dijital teknoloji; bilgi üreten, işleyen veya depolayan tüm elektronik araçları, otomatik sistemleri, teknolojik cihazları ve kaynakları içerir. Pazarlamada dijital teknolojinin önemi; kampanyalarınızın yürütülmesini ve sonucunu basitçe kaydedip analiz edebilmenizdir. Bunun nedeni, dijital pazarlamacıların zamanlarını ve paralarını etkili kampanyalar oluşturmak için harcadıklarında, bu kampanyaların başarılı sonuçlarını görmek istemeleridir. Kampanyalarını kaydetmelerini kolaylaştırır. Bu da onların alışmalarını sağlar ve iyileştirilmiş sonuçları belirler.
Dijital Teknolojinin Etkisi Nedir?
Dijital teknoloji ve bağlanabilirlik, robotik, istikrarlı üretim ve dijital gerçekliğin etkisi: Bu yüksek teknoloji buluşlarının bağlantısı, kaynakların ve üretim yöntemlerinin çalışma şeklinin kapsamlı bir şekilde yeniden değerlendirilmesine neden olan, siber-fiziksel bir çevre geliştirir. Dijital teknolojilerin etkisi, dijital devrim ve sanal çağ döneminde, daha hızlı, etkin, verimli, güvenli ve doğru bir şekilde yaratabilen herhangi bir endüstride olacaktır. Dijital teknolojinin endüstriyel dünya üzerindeki üç ana etkisi, gelişmiş performans veya üretkenlik ve esneklik, tedarik zincirinin büyük ölçüde yeniden düzenlenmesi ve kitlesel özelleştirmeyi içerir.
Dijital Teknoloji İş Hayatında Neden Önemli ?
Dijital teknoloji, çevrimiçi platformlar ve sanal teknolojiler aracılığıyla işinizi geliştirir ve büyütür. İşletmenizi çevrimiçi teknolojilerle ilerletmeniz çok önemlidir. Teknoloji konusunda bilgili, esnek, uyarlanabilir ve yetkin üretim endüstrilerinin ilerleme olasılığı daha yüksektir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, büyük firmalardan daha hevesli bir şekilde çalışabildikleri için, bunun önünde yer almaktadır. Dijital teknolojilerin üretim firmalarını giderek daha fazla etkilediği bazı ana alanlar; tedarik zinciri organizasyonları, robotik endüstrisi, duyarlı üretim yöntemleri, daha iyi özelleştirme ve iyileştirilmiş tedarik ve üretim sektöründen oluşmaktadır.

Dijital Teknoloji Örnekleri
1. Web sitesi
Web siteleri bize her türlü bilgiyi sağlar ve yavaş yavaş müşterilerinizle iletişim kurmanın en iyi yolu haline gelir. Bir bütün olarak internet, dijital teknolojinin birden çok parçasının tanımıdır ve web sitesi, günümüzde insanların internete aşırı derecede eriştiği internetin en yaygın bölümlerinden biridir.
2. Çevrimiçi Alış ve Satış
Çevrimiçi alışveriş, müşterilere çeşitli seçenekler ve değerler geliştirmek ve sunmak için kalır. Müşteriler dünyanın her köşesinden bir dizi perakendeciden veya yerel kasabadaki herhangi bir markadan satın alabilirler. Benzer şekilde, çevrimiçi satış, geçerli bir girişim olarak büyük ölçekte veya yalnızca artık ihtiyacınız olmayan tek bir ürünün satışından küçük paralar elde etmek için gerçekleştirilebilir.
3. Akıllı telefonlar
Akıllı cep telefonlarının piyasaya sürülmesi, hem sesli hem de yazılı iletişim yoluyla iletişim sistemlerini değiştirdi. Günümüzde hesap makineleri, kameralar, haritalama vb. gibi çeşitli diğer dijital teknoloji türlerini içeren akıllı telefonlar var. Akıllı telefon uygulamaları artan müşteri seçenekleri sunuyor.
4. Blok Zinciri Teknolojisi
Blockchain teknolojisi, kamuoyunun blok olarak da adlandırılan işlemlerinin takip kayıtlarını, eşler arası düğümlerle birleştirilen bir sistemde “zincir” olarak adlandırılan çeşitli kayıtlarda saklayan bir çerçevedir. Normalde bu depolama, “dijital defter” olarak bilinir. Bu defterdeki her işlem, işlemi doğrulayan ve onu hasardan koruyan sahibinin dijital imzasıyla onaylanır. Bu nedenle, dijital defterin içerdiği veriler son derece güvenlidir.
5. Kripto para birimi
Bitcoin, yukarıda bahsedilen blok zinciri teknolojisine dayanan en ünlü kripto para birimi biçimi olarak bilinir. Bir kripto para birimi, ABD doları veya İngiliz Sterlini gibi bir para birimidir, ancak tamamen dijitaldir ve sanal değişim sistemine dayalıdır. Kripto para birimleri, finansal birimlerin gelişimini yönetmek ve fon alışverişini kontrol etmek için özel şifreleme yöntemleri kullanır. Cryptocurrency, işlemleri doğrulamak için bankalara veya diğer finans kurumlarına bağlı olmayan dijital bir para transfer ortamıdır. Gerçek dünyada taşınan ve aktarılan somut para yerine, kripto para ödemeleri yalnızca belirli işlemlerin gerçekliğini belirleyen çevrimiçi bir veritabanına yapılan sanal ödemeler olarak gerçekleşir. Kripto para transferi yaptığınızda,
6. Yapay Zeka (AI)
Makinelerin akıllıca ve akıllıca öğrenme ve gerçekleştirme yeteneği olarak kabul edilir. AI yakın gelecekte bu dünyayı tamamen değiştirecek. Aynı zamanda, önümüzdeki yıllarda görülmesi beklenen diğer çeşitli dijital teknoloji hareketlerinin arkasındaki etkili güçtür.
7. Bulut Bilişim
Bulut Bilişim, büyük verilerin kaydedildiği ve diğer işlemcilerde depolandığı ve internet üzerinden alındığı bir sistemdir. Verilerin ve analitiğin kitlelere sunulmasına yardımcı oldu. Burada veriler akıllı cihazlarda (akıllı telefonlar veya akıllı LCD’ler gibi) yönetilir; bunu bir sonraki seviyeye taşıyacaktır.
8. 5G Verileri
Yaklaşan beşinci nesil telekomünikasyon ağ teknolojisi, daha iyi, daha akıllı, daha hızlı ve daha istikrarlı kablosuz ağ sistemi sağlayacak ve böylece daha bağlantılı cihazlar ve daha zengin büyük veri akışları gibi diğer birçok gelişmedeki iyileştirmeleri motive edecektir.
9. Ses Arayüzleri veya Sohbet Botları
Çoğumuz artık sadece konuşarak veya sorgu yazarak makinelerle nasıl bağlantı kurulacağının kullanımına aşinayız. Önümüzdeki gelecekte birçok işletme, web sitelerinde veya sosyal medya platformlarında ve sesli arayüzlerinde sohbet robotları aracılığıyla müşterileriyle iletişim kurmayı tercih edecek.
10. Video Akışı
Video akışı birçok nedenden dolayı kullanılabilir. Dijital video akışı, sosyal medya, çevrimiçi oyunlar, multimedya ve cep telefonu uygulamaları gibi iyi bilinen örnekler için temel bir teknolojidir . İnternetten film veya dizi izleyebiliriz. Skype gibi uygulamaları kullanarak sanal olarak iletişim kurabiliriz. Canlı yayın yardımı ile canlı şovları izleyebilir veya yayınlayabiliriz. YouTube gibi web siteleri, bilgi veya eğlence için birkaç başka görüntüleme seçeneği sunar. Video akışına dizüstü bilgisayarlar, akıllı ekranlar ve akıllı telefonlar gibi bir dizi dijital aygıt aracılığıyla erişilebilir.
11. e-Kitaplar
Dijital kitaplar, okuyucuların belirli, kullanışlı ve kullanışlı bir araçtan bir dizi okuma materyaline erişmesine izin verir, bu nedenle artık çeşitli ağır ve hacimli basılı kitapları tutmak için aynı gereklilik yoktur. Yazı tipi boyutunu ve stilini okuyucunun tercihlerine göre dönüştürmek kolaydır. Üstelik basılı kitaplardan farklı olarak kitap yapmak için ağaç kesmeye gerek yoktur.
12. Dijital Müzik
Dijital ses, müşterilere kompakt diskler biçiminde sunarak geleneksel müzik analoglarına kıyasla daha iyi bir ses kalitesi sunar. Günümüzde çoğu müzik dinleyicisi, seslerini web’den aktarıyor ve MP3 gibi sıkıştırılmış ses biçimleri biçimindeki müzikleri satın alıyor veya indiriyor. Müziği kaydetme, düzenleme ve tanıtma yöntemi de değiştirildi.
13. Coğrafi konum
Dijital teknoloji ve uydu kombinasyonu, akıllı telefon, GPS cihazı veya internete bağlı bir sistem gibi bir cihazın konumunun çok doğru bir şekilde ölçülebileceğini ifade eder. Bu veriler daha sonra kullanıcılara konumlarına göre ilgili bilgiler sunmak için haritalama teknolojisi gibi diğer dijital uygulamalarla birlikte kullanılabilir.
14. Bloglar
Dijital teknoloji, artık genellikle web sitesinde bulunan blogların geliştirilmesine izin verdi. Bunlar genellikle, genellikle resmi olmayan bir tonda yazılan bireysel düşünceleri içeren web sitelerinde güncellenir. Ayrıca, video bağlantılarından ve diğer medyalardan oluşan iletişimsel hale geliyorlar ve okuyucuların yorumlarıyla sıklıkla iltifat ediliyorlar.
15. Sosyal Medya
Facebook, LinkedIn, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformları, önümüzdeki yıllarda popülaritesinde bir patlama gördü. Kullanıcıların metin, resim, video ve sosyal gruplar aracılığıyla da iletişim kurmasını sağlamak için çeşitli dijital teknoloji örneklerini bir araya getiriyorlar . Sosyal medya uygulamaları neredeyse tamamen müşteri yapımı içeriğe bağlıdır.
16. Gadget’lar
Dizüstü bilgisayarlar, tabletler, masaüstü bilgisayarlar ve diğer bilgisayar türleri dahil olmak üzere dijital teknoloji araçları, çalışmak için dijital teknolojiye güvenir. Başlangıçta bilgisayarlar büyüktü ve büyük firmalar ve teknik planlar tarafından zor tasarımları yürütmek ve büyük miktarda bilgiyi depolamak için kullanılıyordu. Bugün çok daha sağlam, kontrolcüler ve çeşitli görevleri yerine getirebiliyorlar.
17. 3D Baskı
Yazıcılar, bugün çok olağan olan bir başka dijital yeniliktir. Son birkaç yılda bilginin basılmak yerine saklanması giderek daha olası olsa da, bu cihazlar olmadan hayatın kıymetini bilmek imkansız. Günümüzde hem en yeni fırsatları hem de zorlukları gösteren 3D yazıcıları da gözden kaçırmamalıyız.
18. Kendi Kendine Tarama Ekipmanı
Bu ekipman, giderek daha klas hale geldikçe ve RFID gibi tarama teknolojisi barkodların yerini aldıkça popüler hale geliyor. Ünlü örnekler, bir mağazadan satın alırken alışveriş öğelerinin kendi kendine taranmasından ve çeşitli küresel havalimanlarında bir izin pasaportundan geçmekten oluşur.
19. ATM Makineleri
ATM makineleri 1967’de Londra’da geliştirildi ve o zamandan beri küresel hale geldi ve insanlara banka hesaplarına erişmeleri için hızlı ve basit bir yol sağladı. Mevcut ATM’ler, nakit çekme, para yatırma, banka bakiyelerini kontrol etme veya cep telefonlarına kredi verme gibi işlemler için kullanılabilir.
20. Dijital Kameralar
Bu dijital kameralar, özellikle diğer dijital teknolojilerle birlikte kullanıldığında, eski kameralardan çok daha iyi esnekliğe sahiptir. Dijital fotoğrafların saklanması, oluşturulması, düzenlenmesi, yazdırılması ve e-posta ile gönderilmesi daha kolaydır. Birkaç dijital kamera da video çekebilir.
21. Arabalar ve Diğer Araçlar
Son otomobillerin merkezinde, motoru izlemek ve kontrol etmek, güvenlik sistemlerini yönetmek, konforlu kullanım, kolaylık ve güvenlik ile birlikte ekranlar var. Tekneler ve uçaklar gibi diğer araçlar, işlevleri nedeniyle ekrana daha fazla bağımlıdır. Teknoloji gelişmeye devam ederken, sürücüsüz araçların yeni gelenek haline gelmesi an meselesi.
22. Dijital Saatler
Dijital saatler, tıkırtı sesi çıkarmadıkları için eski geleneksel analog saatler yerine sayısız avantaja sahiptir; geceleri bile okunması kolay; ve alarmlar tam bizim belirlediğimiz saatte çalar. Sevdiğimiz programla uyanmamız için radyolarla da karıştırılabilirler.
23. Robotik
Dijital robot teknolojisi daha klas hale geliyor ve yaygın olarak kullanılıyor. Robotik ekipman hala genellikle üretim endüstrisinde bulunabilir. Ayrıca bombaları tanımlamak ve etkisiz hale getirmek gibi insanlar için daha riskli olan görevler için de kullanılırlar. Teknologlar ayrıca tıbbi araştırmalar ve ölçümler yapmak için insan vücuduna yerleştirilebilecek küçük nano robotlar üzerinde de çalışıyorlar.
24. Dronlar ve Füzeler
Dijital teknolojinin sayısız silahlı kullanımı vardır. Uçan araçlarla ve kanalize füzelerle savaşan drone’lar, başarılı performans gösterebilmek için dijital teknolojiyi entegre ediyor. Dronlar normalde çok geniş bir insan kontrolü tarafından gerçek zamanlı olarak yönlendirilir. Füzeler, yönetim, yön ve uçuş yapıları için dijital teknolojiyi kullanır.
25. Bankacılık ve Finans
Artık pek çok kişi bankacılık faaliyetlerinin çoğunu ya dizüstü bilgisayarlarında ya da akıllı telefonlarında gerçekleştiriyor. Kredi puanlarınızı kontrol etmek veya kredi kartı faturanızı ödemek gibi çeşitli başka şeyler için de uygulamalar var. PayPal gibi uygulamalar para aktarmanıza, ödeme almanıza ve faturaları ödemenize olanak tanır. Transfer etmek, yatırım yapmak veya para biriktirmek ve vergilerinizi ödemek için bir uygulamaya ihtiyacınız varsa, dijital teknoloji buna da izin verir.

Dijital Teknolojinin Geleceği
Önümüzdeki 2020-2025 yılları için dijital endüstrinin dönüşümü şirketlerin planında yer aldı. İnsanların organize etmesi ve hayata geçirmesi için önemli bir dönem olması bekleniyor. Dijital dönüşüm yıllardır kuruluşların gündeminde ve 2023-2025 liderlerin dijital bilgi teknolojisi endüstrilerinde bunu planlamaları ve uygulamaları için çok önemli bir zaman olacağı tahmin ediliyor.
Yakın gelecekte önümüzdeki yıllarda başarı elde etmek için dijital endüstrilerin, müşterilerinin deneyimlerini iyileştirmek ve çeşitli ortamlarda iş sonuçlarını optimize etmek, insanlar, altyapı ve kesintisiz bilgi alışverişi için güçlü, hayati bağlantılar kurmak için organize olmaları zorunludur. .
Dijital Teknoloji ve Analog Teknoloji Arasındaki Farklar Nelerdir?
Analog teknoloji nedir; bir dalga orijinal haliyle kaydedilir veya kullanılır . Böylece, örneğin, bir analog teyp kaydedicide , doğrudan mikrofondan bir sinyal alınır ve teyp üzerine yerleştirilir. Mikrofondan gelen dalga bir analog dalgadır ve bu nedenle banttaki dalga da analogdur. Banttaki bu dalga okunabilir, güçlendirilebilir ve sesi üretmek için bir hoparlöre gönderilebilir.
Dijital teknoloji nedir; analog dalga belirli aralıklarla örneklenir ve daha sonra dijital cihazda saklanan sayılara dönüştürülür. Bir CD’de örnekleme hızı saniyede 44.000 örnektir. Yani bir CD’de, müziğin saniyede saklanan 44.000 numarası vardır. Müziği duymak için sayılar orijinal dalgaya yaklaşan bir voltaj dalgasına dönüştürülür.
İkisi arasındaki en belirgin farklar ise; Hem analog hem de dijital sinyaller bilgi taşır. Fark, sinyallerin nasıl kodlandığıdır. Analog teknolojide, sinyallerin doğrudan mikrofondan kasete kaydedildiği bir analog kaydedici durumunda olduğu gibi, dalgalar veya sinyaller orijinal biçimde saklanır. Bununla birlikte, dijital teknolojide, dalgalar veya sinyaller aralıklarla örneklenir ve daha sonra dijital bir cihazda saklanmadan önce sayılara dönüştürülür.
WiFi dijital mi yoksa analog mu?
Sinyaller ne analog ne de dijitaldir çünkü onlar sadece bilgi dalgalarıdır. Onları analog veya dijital yapan, şifrelenme biçimleridir. Yani, bu şekilde WiFi teknolojisi, bilgileri dijital biçimde gönderir. Böylece, WiFi dijital bir teknolojidir.
Dijital teknolojinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Dijital olarak iletilen sinyaller, analog iletilen sinyallerden daha az bant genişliği gerektirir. Ayrıca, dijital teknolojide veriler sayılar şeklinde depolandığından, kompakt, sıkıştırılabilir ve Dijital Sinyal İşlemcileri (DSP’ler) aracılığıyla işlenmesi kolay hale gelir.
Analog teknolojinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Analog teknolojide, sinyallerin daha küçük bant genişliği ile senkronize edilmesi kolaydır. Diğer bir avantaj, işlenmelerinin kolay olması ve sonsuz bir değer aralığının saklanmasına izin vermesidir. Bununla birlikte, analog sinyallerin önemli bir dezavantajı, iletilen verilerde istenmeyen gürültü ve rahatsızlık üretmeleridir.
Dijital saatler analog saatlerden daha mı doğru?
Doğruluk söz konusu olduğunda, dijital saatler, elektronik sinyallerde daha az varyasyona sahip oldukları için analogdan daha doğrudur. Tipik bir dijital saat bir ayda sadece 15 ila 30 saniyelik bir değişime sahipken, tipik bir mekanik analog saat bir günde yaklaşık 5 ila 20 saniyelik bir değişime sahip olabilir.